Bine de citit: Cugetările lui Blaise Pascal

slide_211763_6729Fără să-mi fie foarte clar de ce, oamenii apreciază citatele. Probabil că tipul ăsta de cultură „fast-food” te fac să pari foarte citit și deosebit de intelectual. Aproape că nu contează dacă poți lega 3 fraze: dacă bagi 2 citate cu autori cunoscuți de popor, ești tare.

Așa că editurile s-au pliat foarte rapid pe cerințele publicului și au început să iasă o grămadă de cărți de citate. Una de-asta prezint și eu azi. E vorba de Blaise Pascal, pe care wikipedia îl recomandă ca matematician, fizician și filosof francez. Dar dacă ai ajuns măcar la jumate din orele de fizică, e imposibil să nu-ți aduci aminte de el.

Contrar așteptărilor, scrierile lui Blaise Pascal din „Cugetări” nu-s despre fizică, ci despre viață, societate, sau creștinism, capitol aprofundat bine de tot.

Câteva din gândurile lui:

 • Există suficientă claritate (în creștinism) să-i lumineze pe cei aleși și suficientă neclaritate să-i facă umili. Există suficientă neclaritate să-i orbească pe necredincioși și suficientă claritate să-i condamne și să-i facă de neiertat.
 • Evreii, ucigându-l ca să nu-L recunoască drept Mesia, i-au conferit mărturia supremă că El era Mesia. Și continuând să nu-l recunoască, au fost martori ireproșabili.
 • Evreii, cercetându-L dacă era Dumnezeu, au arătat că era om.
 • Suntem atât de îngâmfați, încât am vrea să fim cunoscuți de întreaga lume, chiar și de generațiile următoare, când noi nu vom mai fi; și suntem atât de înfumurați, încât de umple de încântare și ne fericește respectul a cinci sau șase vecini.
 • Științele au două extreme. Prima este ignoranța naturală, în care ne naștem. Cealaltă extremă este atinsă de marile intelecte care, trecând prin tot ceea ce știe omenirea constată că aceasta nu știe nimic și se întorc la aceeași ignoranță de la care au pornit. Cei care rămân la mijloc, care s-au despărțit de ignoranța naturală și n-au fost capabili să ajungă la cealaltă, au cunoștințe superficiale și pretind că sunt înțelepți. Tulbură lumea și sunt proști judecători ai tuturor lucrurilor. Disprețuiesc lumea și sunt disprețuiți.

Tags: , , , , ,

3 comments

 1. Afirmatiile sunt invechite. Au trecut cateva sute de ani de atunci. Daca cineva le ia ca pe niste adevaruri inseamna ca a ramas la mintea de atunci. Afirmatiile n-au nicio valoare practica doar una care arata modul de gandire al anilor 1600. Nimic mai mult.

 2. Dorin Mitrut

  Citatele nu sunt adevaruri absolute ci doar indicatii despre ce gandea candva o persoana. Iar Blaise Pascal era un om destept, dar limitat la cunostintele epocii sale. Iar parerile despre “viață, societate sau creștinism” nu sunt absolute si nici interzise stiintei. Ele sunt pur si simplu domenii cercetabile in care inca nu avem destule cunostinte stiintifice. Neclaritatile nu inseamna ca exista dumnezeu ci ca mai avem de studiat. Daca vrei, bineinteles.

 3. Cum am vrut să spun, din cauza imensei voastre subiectivități, știința adevărată e doar în ultimul secol, iar în rest e fundamentalism religios de ev mediu în care doar câțiva adevărați oameni de știință au scos capul (Nietzsche, Freud).

  E trist că pentru voi știința e doar atât. Norii de subiectivitate că întunecă mintea.

  În rest, normal că nu sunt adevăruri absolute. Un adevărat om de știință are puține adevăruri absolute. Dar e bine să vedem din când în când cum au gândit oamenii ce au schimbat lumea.

Ce ai de zis?