Cărți tari: Îndemn la simplitate

ernest-berneaSociolog, etnograf și filozof, intelectual de marcă al perioadei interbelice, Ernest Bernea și-a petrecut peste două decenii în închisorile comuniste datorită ideologiei sale politice de dreapta. „Îndemn la simplitate” este o culegere de mici reflecții pe teme morale și filozofice.

Cu cât omul și-a creat mai multe nevoi, semn al unei înalte trepte de civilizație, cu atât el a devenit mai puțin stăpân pe sine, cu atât a fost mai puțin liber. Sufletul său, aparent înălțat, devenise lipsit de putere, se subțiase și se complicase. Cuprinzând ceea ce nu-i era firesc, renunțând la ceea ce îi era esențial, pentru podoabă, și-a pierdut adevărata frumusețe și tărie.

Omul acesta a confundat complexitatea cu complicația.  De aceea este atât de greu de înțeles și de satisfăcut. Omul despre care vorbim este mereu nemulțumit, mereu ridicat împotriva vieții și a condițiilor date. Omul complicat este o ființă dificilă și nenorocită.

Simplitatea este starea morală a omului care se mișcă esențial și sincer. Simplitatea în etică, întocmai ca și în estetică, înseamnă linie mare. Liniile mari dau sensul făpturii, liniile mari constituiesc.

Bucuria trăirii în simplitate poate fi înțeleasă din libertatea și rodnicia pe care o câștigă omul. Omul simplu este o făptură vie; este o făptură originară de mare plinătate și echilibru interior.

Tags: , , ,

Ce ai de zis?