Cărți tari: Nimic fără Dumnezeu

Caragiale

Prea des, Ion Luca Caragiale a fost prezentat ca un cinic lipsit de orice fel de valori. „Nimic fără Dumnezeu” cuprinde o serie de reflecții ale dramaturgului asupra religiei și asupra relației cu Dumnezeu.

„Scăderea sentimentului religios în România a fost atacată de el fățiș și categoric. Era o stare de spirit generalizată în toată burghezia și boierimea noastră de la 1900. A fi liber cugetător era o eleganță la care râvnea toată lumea. Între dreapta credință a părinților și indiferentismul urmașilor, Caragiale se rostește pentru cea dintâi.

Nu am fi stăruit asupra acestor câtorva coordonate ale spiritului caragialian, hotărât tradiționalist, dacă nu s-ar fi răspândit prea mult legenda negativismului universal al lui Caragiale. Dintr-o nevoie de simplificare, unită cu dârze resentimente liberale, împrospătate cu fiecare generație, dăinuiește imaginea falsă a unui Caragiale lipsit de orice ideal, afară de cel estetic.”

Rânduri de la Caragiale

  • Și dacă, liberi cugetători, nu mai puteți crede în Dumnezeu, căci nu mai sunteți în stare să-L vedeți, pe El care s-arată pretutindeni afară decât în sufletul vostru, nu puteți crede nici măcar în ce vedeți la acești semeni ai voștri? Nu înțelegeți voi, care tot vă plângeți de slăbiciunea noastră față cu ei, ce întăriți ies după ce s-au rugat și au primit binecuvântarea?
  • Liber-cugetătorii au învățat o religie mai omenească decât cea creștină, o religie care predică nu mila și îngăduința, nu blândețea și omenia; o religie aspră, care predică omului: Ești o fiară! Ghearele tale și colții tăi sunt deșteptăciunea și șiretenia; fii perfid, crud, neîngăduitor cu semenii tăi.
  • Nu te uita o clipă în sus pe cer; aci, în jos, pe pământ, uită-te cu ochii-n patru, ca și cum ai avea patru picioare; aci pe pământ se isprăvește tot pentru tine.
  • Ești o fiară, fii fiară! Fiarele n-au biserică; fiarele nu se-nchină; fiarele n-au Dumnezeu!

Tags: , , , ,

Ce ai de zis?