Cum își bate joc Papa Francisc de atei

Șoc și groază, azi, în presa internațională! Papa Francisc a anunțat că și ateii pot ajunge în rai. Imediat, clubul ateilor veseli și jurnaliștii au chicotit, înghițind gogoașa. Cică însuși Papa îi primește în rai.

Printre zecile de variante de traduceri eronate combinate cu incultura teologică majoră a jurnaliștilor, am dat peste o sursă mai credibilă ca să aflu liniștit ce-a vrut să zic bătrânelul episcop al Romei.

Și eroare! Papa cel simpatic mie a făcut niște declarații de politician de vârf, declarații generale din care fiecare înțelege ce vrea. Fără să vrea probabil, Papa a inițiat una din cele mai tari umilințe la adresa ateilor. Pentru că teologii au înțeles ce trebuie și nu era nimic revoluționar.

Dacă citiți sursa de mai sus, veți observa că Papa nu folosește cuvântul „rai”, cuvânt ce apare din belșug în presa românească. Cuvântul folosit de Francisc este „redemption” care înseamnă răscumpărare. În sens larg se poate traduce și prin „mântuire”. Paradoxul e că în creștinism vorbim de două faze ale mânturii:

 1. Mântuirea (răscumpărarea) umanității prin jertfa lui Hristos de pe cruce.
 2. Asumarea acesteia de către fiecare om în parte prin schimbarea vieții.

Ei bine, Papa se referă clar la prima fază. Și nu aduce nimic nou pentru că asta este dogma dintotdeauna a Bisericii. Atâta că ateii nu prea cunosc treburile astea. Ei îs atei că l-au auzit pe Dawkins vorbind, iar Dawkins nu vorbește despre soteriologie. Papa, în esență, demonstrează cât de mult cunosc ateii creștinismul.

Reversul medaliei

Bineînțeles, dacă luăm în considerare ideea din final, că ateii ajung în rai dacă fac fapte bune, e o problemă. Ortopraxia fără ortodoxie e imposibilă. Ce zice Papa aici ar încălca unul din principalele principii ale creștinismului: libertatea. Or, Dumnezeu nu te bagă în rai cu forța, dacă tu nu vrei.

Dacă Papa a vrut să zică, într-adevăr chestia asta, cuvintele lui se înscriu pe o nefericită listă de erori în misiune ale Bisericii Catolice.

Update

Vaticanul a revenit cu o informație în care clarifică lucrurile și face inventarul ideilor debitate în mass-media. Cum ziceam, deci.

Tags: , , , , ,

8 comments

 1. Esti un ignorant de prima clasa, m-ai convins dar continui sa-mi intaresti convingerea :)))). Intelegi ce vrei tu si cum vrei tu. E treaba ta daca crezi in dzeu sau in rai sau alte bazaconii ortodoxe sau catolice, dar sa defilezi cu mandrie aratandu-ti ignoranta ca pe o calitate este peste puterea mea de realizare. Sincer, daca ar exista dzeu si rai si el ar accepta acolo oameni atat de ignoranti ca tine, raiul ar fi cel mai mediocru loc posibil. Ar fi o tortura continua asa ca as prefera iadul… Probabil citatul din Proverbe 3:5 – Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! e valabil in cazul tau pt ca se vede clar ca iti lipseste intelepciunea deci ai nevoie de un baci strasnic care sa-ti arate calea. Poti sa-mi stergi rpd comentul dar daca n-o sa-ti schimbi atitudinea fata de ignoranta cu care defilezi cu mandrie mult rau o sa faci celorlalti.

  • Burtologie. Eu ți-am zis ce zice Papa. Dar îți înțeleg frustrarea. Îți las comentariul…nu e nimic neobișnuit. Nu m-am așteptat la altă reacție.

 2. Dorin Mitrut

  Asa o stire de doi lei si la un mod asa trimfalisto-cretinoid e greu sa faci, deci felicitari. N-are decat sa aiba noul papa ghidus un traiect intestinal mai lejer dupa atatea subtilitati privind dogma crestina dar partea cu umilirea ateilor numai un minus habes poate s-o creada. Bleah!

  • Frustrare și la tine, normală până la urmă. Da aveți mulți de-ăștia „minus habes” prin adunarea voastră. Restul ce n-au crezut, nu au făcut-o doar pentru că se gândeau că e o strategie de PR, nu că ar fi știut cum se mântuiește un om, ceea ce, apropo…nu-i deloc o subtilitate.

   • Illumielle

    ”Papa Francisc spune ca si ateii pot fi buni. Patriarhul Daniel confirmă: Din punct de vedere teologic, nu e nicio diferenţă între banii lor şi ai credincioşilor.” (TNR)
    Polisemia asta iar face probleme religiei?

    • Am citit duma, e interesantă.

     Nu e vorba de vreo polisemie. În primul rând e vorba de traducerea inexactă. Mântuire nu-i tocmai același lucru cu răscumpărare. Teologic, nu e nicio problemă. Că au înțeles oamenii altceva, asta-i altă treabă și tind să cred că e și o strategie de PR.

 3. Am auzit de curând o chestie tare interesantă și m-am gândit să ți-o comunic: ”Sataniștii nu au judecat, nu te judecă și nu te vor judeca niciodată pentru faptul că nu crezi în Diavolul/Zeitatea lor, pe când creștinii și credincioșii de orice altă religie o fac”.
  Trage tu concluziile dragă Serafim.

  • „Creștinii nu au judecat, nu te judecă și nu te vor judeca niciodată pentru faptul că nu crezi în Diavolul/Zeitatea lor, pe când ateii și sataniștii de orice altă religie o fac”.

   Ce zici? Depinde cine spune asta. Apoi, nu ne luăm după păreri personale. Dacă e vreun studiu, îl ascult cu drag, dar părerile țin foarte mult de experiența personală, mai puțin de o realitate general valabilă.

   Tu mă înțelegi greșit. N-am nicio problemă cu ei. Să creadă sau nu în orice chestie, dar să-și limiteze agresivitatea. Să ne vedem fiecare de treburi. E problema lor dacă nu cred, dar să-și vadă de treabă. Din păcate, pentru ei (dar și pentru unii ce înțeleg prost creștinismul) religiozitatea sau ateismul se exprimă prin frecarea la cap a celuilalt. Dacă nu-l freci la melodie zilnic, se cheamă că nu știi care-i adevărul.

Ce ai de zis?