Dialectica atee pute a drac

fwfCam așa, cam de vreo lună forumurile internauților au luat foc. O adunătură cvasi-necunoscută intitulată ASUR (Asociația Secular-Umanistă din România, ca să știți ce-s literele astea) a socotit că e imperios necesar să-și facă reclamă. Și, cum altfel, decât prin Biserică? Așa că știți cârnațul ce-a urmat: s-au pus pe tastat, au înșirat acolo încă câteva zeci de adunături no-name și au trimis mailul ăsta la Parlament să ceară oprirea finanțării cultelor de către stat.

Și harlem shake-ul a fost gata! Dintr-o dată, BOR-ul e cel dintâi hoț al țării, banii săracilor sunt în jantele limuzinelor de clerici, preoții iau salarii exorbitante și…tot tărăboiul. Specialiștii-în-orice au devenit specialiști în teologie, exprimându-și cu gravitate părerile despre rolul Bisericii în lume. Brusc, toți băgătorii de seamă se pricepeau la teologie. Nu ai mai văzut unul care să nu-și dea cu părerea despre scandal: poeți, politologi, activiști și toată turma.

Eu nu o să vă mai plictisesc cu veșnica problemă. Îmi permit, însă, câteva considerații, menite să deschidă puțin ochii atâtor oameni pentru care rândul îngroșat de mai sus nu e o ironie.

ASUR, paznicul invizibil al societății!

 

Se spune că ateii (să le zicem pe nume, presupușilor umaniști) cred în știință. Că de-aia sunt atei, că, pesemne ei „nu cred în prieteni imaginari”, ci doar în mama-știință. Băi, la o vreme i-am crezut pe cuvânt, dar cu faza asta de-acum mi-au demonstrat o chestie: ori nu sunt atei, ori ateismul științific e un mare rahat care pute a duhoare de drac. Și înclin să rămân la ultima.

40701_116975105019663_100001215225647_101897_1993109_n

Cred că pentru orice român citav la cap și care a vizitat măcar o dată mirobolantul site umanist (ASUR) e clar motivul șugubeței cereri și care nu-i altul decât dorința de publicitate. Cine naiba a auzit de ASUR înainte de scandalul ăsta? Ei…voi ăia care sânteți membri, lăsați mâinile jos! O scurtă geană dată pe site-ul lor ne relevă un fapt interesant: din 5 campanii, 3 au ca subiect religia. Le propun să-și modifice titulatura: Asociația Ateilor din România ar da mai bine și ar fi lipsită de ipocrizia atât de mult aruncată asupra Bisericii.

O să trec rapid peste ideea că din acele 24 oare? de ONG-uri semnatare multe sunt atât de serioase încât nici site pe internet nu au, asta ca să nu ne gândim la câți indivizi există în ele…

Ateism științific?

 

Acum să vă arăt cum se cacă atei pe onorabila știință.

 • În primul rând, ignoră cu bună știință tot contextul prin care s-a ajuns la subvenționarea BOR de către Statul Român. Ei vor asta! Altceva nu-i interesează!
 • Cea mai mișto parte e faza cu cifrele. Introduse la vrăjeală, iubiții umaniști au uitat că, așa cum îi primesc, clericii știu să-i și calculeze. Așa, 540 de milioane de euro atribuți tuturor cultelor din țară (18 la număr) au devenit 540 atribuite BOR (pe principiu majorității). De la 540 atribuite BOR, s-a ajuns, prin talentul inegalabilului Moise Guran la 540 de milioane de euro atribuite salarizării preoților. Așa au început trepădușii să creadă că, de fapt, fiecare purtător de sutană poartă în buzunare vreo 9.000 de euro lunar, după cum îl demontează foarte interesant George aici. În realitate, totalul subvenților acordate pentru preoți este de 60 de milioane de euro. Minunat, nu? Ștințifiic chiar!
 • E tare și comparația lor din imaginea pe fond albastru. Compari toate bisericile cu școlile generale și cu spitalele. Mere cu pere sau știința cu ateii.
 • Și dacă tot vorbim de biserici, zic să aflăm și câte sunt în realitate. 18.300 de biserici sunt de toate, da? Tot pe principiul majorității bisericile rămân 18.300, deși, în realitate, 14.574 aparțin BOR. Ce să-i faci…e greu să reții atâtea cifre, mai bine le rotunjești. 14.574 ajung, în fine 10.580 de biserici parohiale, restul fiind mănăstiri. Țeapă! Deci, având în vedere că avem 13.709 localități…BOR-ul mai are de construit încă biserici. Și demonul ăsta e scos tot de George, de data asta aici.
 • Cu siguranță știți poza de la articol. Circulă pe facebook de mult timp, mai ales pe paginile părelnicilor atei, dar niciun ștințifiic de-ăsta nu s-a ostenit să afle ce-i cu ea. Ei bine, nici eu nu o să mă ostenesc să aflu cu exactitate ce și cum. Ideea e că mașina aparține unui serviciu de protocol al Parlamentului, iar respectivii erau clerici greci sosiți în vizită în România undeva prin anul 2008. Ștințiifiiic-ă poza!
 • Să vă mai zic și cine semnează foile degeaba? Pomeneam mai sus de multitudinea de aderenți ai asociaților semnatare. Mai nou însă, a mai ieșit ceva la suprafață. Țineți-vă bine să aflați ce asociații umaniste semnează, printre altele: un club (de noapte?) cu patron cercetat pentru evaziune fiscală (Green Hours), o asociație din trei artiste (H.arta) și, deh, o pagină de facebook (Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie). Am și eu o pagină pe facebook și ar vrea să reclame și ea ceva. Se poate, nu?

Bănuiesc că v-au ajuns. Mie unul mi-i destul. Partea proastă e că mare parte din voi v-ați aliniat cuminți pe rânduri, primind ateism incult cu lingurița.

Vă dați seama? Ăștia au ajuns să promoveze știința în România? Știința sau Shtintza, onorabililor? Referitor la ASUR, pe site-ul lor s-a ivit o întrebare interesantă, pe care îmi permit să o redau: susțineți că sunteți “societatea civilă”. Nu aveți nicio legătură cu ea! Procentul celor ce vă împărtășesc ideile este ridicol de mic! Așadar, pe cine reprezentați? – Gheorghe Popescu.

Un singur mesaj pe subiect am: nu o să obțineți lucrul ăsta niciodată din 3 motive:

 1. România e țară majoritar ortodoxă, nu atee.
 2. Oamenii politici sunt conștienți că dacă întorc armele împotriva BOR nu mai dorm veci pururi în fotolii de parlamentar.
 3. Uniunea Europeană nu pare să aibă nimic împotrivă. Comisia de la Veneția nu a obiectat în niciun fel pe subiectul ăsta legea cultelor.

 

P.S.: Despre subiectul în sine n-am nicio părere. E atât de simplu, încât nu merită să fie dezbătut de mine, aici. Au scris-o, foarte bine, alții: Cristi Dumitru, Radu Carpsau Părintele Eugen Tănăsescu.

 

Sursa foto

Tags: , , , , , , , , , ,

2 comments

 1. Da, adica nu sunt 540 de milioane pt salariile preotilor, deci n-ar avea cum sa umble popii cu 9000 de euro in buzunar. Bun. Sunt doar 60 de milioane, adica de 9 ori mai putin. Adica un pop are 1000 de euro? Daca tot ii aperi, fa-o pan-la capat, mai rau mi-ai dat apa la moara cu articolul asta.
  1) Romania este un stat laic, priveste la tarile nordice care tind sa devina state atee, spune-mi daca ti-ar placea sa traiesti aici ca-n Suedia.
  2)Ai pus punctul pe i, religia este un nesfarsit cerc vicios, bazat pe prostia celor multi si electori.
  3) U.E. n-o sa aiba niciodata nimic impotriva, crezi ca ei ne vor prea destepti? O vaca proasta şade mai bine la muls.
  P.S. Ma lasa rece ca sunt mai putine ortodoxe si mai multe de alte confesiuni(biserici), ideea este ca nu sunt de acord sa platesc un Dumnezeu care nu binevoieste sa se arate, sa ii ajute pe sarmani, sa salveze mii de copii ce mor de foame zilnic. Ma lasa rece de cine e ASUR, Dumnezeu sau tu, ma intereseaza sa dau bani unde este cu adevarat nevoie(educatie, sanatate, pensiile celor ce ne-au facut cine suntem, etc.).

  • Păi nu. Că alea 60 de milioane merg și la alți angajați (cântăreți) ai BOR.

   Orice stat trebuie să fie laic, dar eu mă refeream la populație, nu atât la stat. Nu mi-ar plăcea. Pentru că nu totul se rezumă la bani. Sunt unele lucruri pe care banii nu le cumpără. Și sunt unele lucruri pe care țările nordice le sacrifică pentru bani. Zic să treci dincolo de parametrii economici, dacă tot te referi la ei, și să fii atent la alte aspecte ale societății.

   Da, așa spune conspirația.

   Păi UE promovează puternic homosexualitatea, o mișcare, un trend, ce lovește în Biserici. Nu prea rimează cu ce zici.

   Mă lasă rece opțiunea ta, atât timp cât plătesc asociații ce-mi denigrează valorile. Asta cu Dumnezeu/Africa/morți/copii e o dumă atât de barbară de n-are sens să înșir iar rânduri aici. Mă lasă rece, cum spuneam. Poate mă încălzește după ce se rezolvă problema mea și atunci poate voi lupta și pentru dreptul tău.

Ce ai de zis?