Dragi sinodali, avem o problemă!

steag_patriarhia_romana_steag_patriarhie_palatul_patriarhiei_9_0Deși debandada informațională e cam mare pe la noi și nu știu unde și ce să citesc, mai intru câteodată pe basilica.ro, să vedem ce noutăți mai avem. Nu prea pricep eu de ce mai există și alte site-uri în care se repetă aceleași știri – ziarullumina.ro, patriarhia.ro, trinitastv.ro – dar e în regulă.

Iar impresiile, prezentate și la o conferință despre new media în Biserică, nu-s foarte drăguțe. Pe scurt, comunicăm prost. Nu! Voi fi mai precis: tot mai prost.

O dată, că ne ocupăm timpul cu comunicate scrise incredibil de neprofesionist. Texte lungi, limbaj de lemn cât cuprinde, text îngroșat sau înclinat, înclinat și îngroșat și subliniat, toate doar, doar suplinim lipsa conținutului adecvat. Aștept cu nerăbdare comunicatele scrise integral cu majuscule.

Iar când nu degajă pubela cu limbaj de lemn comunicatele noastre cad într-un limbaj acru, trivial uneori, din care răzbate puțină ură.

Deși cred că v-ați dat lesne seama până acum, vorbim de comunicatele date ca reacție la unele articole (tendențioase, dezinformate, e drept) din presă. Nici n-ar fi greu să ne referim la alte comunicate, câtă vreme din 10 comunicate 7-8 sunt de felul ăsta. Persecuția creștinilor din Orient? Războiul intraortodox din Ucraina? Probleme din societatea românească? Detalii…

Mă întreb cât mai trebuie să treacă până ce vreun ierarh luminat și cu sânge rece va admite că avem o problemă de comunicare. Cât mai trebuie să așteptăm până ce problema va fi ridicată dacă nu în ședințele Sfântului Sinod, măcar în pauzele dintre ședințe, pe holurile palatului?

E foarte probabil că Părintele Daniel Stoica e un preot bun, care-și îndeplinește lucrarea sincer. Dar asta nu înseamnă că știe și să relaționeze cu publicul. Din contră, purtătorul nostru de cuvânt, în materie de comunicare e un anti-talent înnăscut și cultivat temeinic.

După răspunsuri la articole scrise în ziare pe care – scuzată-mi fie nedesăvârșirea – nu le citește nici dracu’ (Ziarul Tricolorul?), cireașa a venit mai zilele trecute. Avem deci în față – șoc și groază – un răspuns la un articol publicat de – Atenție! – wowbiz.ro! Noaptea minți, oameni buni! Am să evit să cad în ispita de a crede că la Patriarhie se citește în mod constant wowbiz.ro. O simplă vizită acolo edifică pe oricine asupra calității articolelor.

Cum poți să intri într-un dialog, fie el și instituțional, cu un site pe care nu intră niciun om cu scaun la cap? A-lo!, cum ar spune Nea Nicu. E gravă rău dacă am ajuns să dăm răspunsuri la site-uri de can-can. Ar fi cazul să ne așteptăm la răspunsuri adresate celor de la Playboy? Că acum, între Wowbiz și Click sau Cancan nu e absolut nicio diferență.

Reiau ideea că n-am nimic cu Părintele Daniel Stoica, sau cu – mi-ar plăcea să existe așa ceva – echipa de comunicare a Bisericii noastre. Dar aici vorbim de un om ce nu are nicio treabă cu comunicarea. Iar între a-ți angaja o firmă de PR să te reprezinte (chestiune discutabilă în ce privește o biserică) și a vorbi prin persoane străine de orice viziune, mai există o opțiune, anume cea de a pune oameni potriviți în locuri potrivite. Și – har Domnului – sunt destui comunicatori buni în eparhiile din țară.

 

Sursa foto.

Tags: , , , , , ,

Ce ai de zis?