Eroul de secol XXI

431487_289304454471651_996915277_nLa mijlocul unui autobuz lung, cu „acordeon” la mijloc, un bărbat își rostea necazul cu voce înaltă și plângătoare, ținându-și cu mâinile cartonul scris. Zeci de priviri circulau în autobuzul doldora. La om, prin om, pe geam sau în alte părți, ca și cum nu s-ar auzi nimic neobișnuit.

Cerea bani, clar, și privirile aruncate erau multe pline de scepticism sau dezgust chiar. În tot acest spectacol încordat puțin, cel care îndrăznește să arunce întâiul ban în cutia bărbatului e erou. În creștinism e nevoie, uneori, de curaj ieșit din comun. Cel care îndrăznește își asumă stigmatizarea publică: credul, prost, risipitor.

E erou pentru că, odată cu banul, își aruncă și calitatea presupusei raționalități, ștergând pe jos cu raționamentul celor din jur. În ochii celorlalți se dezice de orice urmă de raționalitate pentru că e greu să accepți asta: între cel care aruncă banul și cel care-l încălzește în palmă, unul greșește.

În trecut, eroului creștin își punea capul pe butucul călăului. Astăzi, eroului creștin își pune capul pe butucul unei societăți lașe.

Cei mai mulți dintre oameni își ascund egoismul în spatele unor incertitudini generale: sigur e sărac? oare nu-și consumă banii aiurea? nu ar putea munci? Întrebări legitime în fața unei societăți care le aprobă, dar care nu rezistă testului creștin. Pentru că și tu arunci bani aiurea, și tu vrei bani mai mulți, deși ai și poate și tu ai putea munci mai mult. Diferențele între tine și bărbatul ce cere pot fi multe. Rezumate pentru vulg se traduc printr-un cuvânt: noroc.

De fapt, acolo, la mijloc de autobuz, poate sta Hristos, cerșindu-ți mila. Poate la fel de bine să stea diavolul. Dar dacă e Hristos? Și tu îl refuzi, ba te mai uiți și în scârbă.

 

Uneori, eroul creștin apare. Alteori rămâne să se confunde cu fariseii contemporani, strângându-și banii cu mâna.

Tags: , , , , , , ,

2 comments

  1. Dorin Mitrut

    Ce caraghios sa asociezi empatia sau mila cu crestinismul. Adica numai daca esti crestin poti judeca cu inima? Ce o sa-si mai aroge crestinismul? In al doilea rand, daca nu judeci si cu capul tot stupid esti: in fata magazinului Billa sunt 4-5 copii care cer bani. Le dai din mila, dar apoi vezi cum se duc dupa colt si le dau banii la doi adulti. Vorbesti cu copiii si afli ca adultii sunt parintii lor, iar banii sunt folositi sa-si ia bautura si tigari, ca daca nu-si fac `norma` copiii iau bataie etc. Tot mai esti mandru ca esti milos si le dai bani? Cand dai bani `din mila` cumperi si tu ceva si anume dovada (in ochii tai) ca esti un om bun si `credinta` ta tampita ca dumnezeu `vede` si o sa aiba grija de tine. De obicei aceeasi oameni care dau bani in autobuz isi terorizeaza proprii copii din lene sau din prostie, pentru ca e mai usor sa dai 2 lei decat sa inveti cum trebuie sa te porti cu propri copii. Asa ca a da sau nu bani in autobuz tine de mintea ta si de empatia ta cu oamenii, nu de credinta intr-un zeu. Penibil articol!

  2. După cum vezi, articolul nu se adresează ateilor. Nu se adresează ateilor pentru că, în lipsa unor cunoștințe practice de viață duhovnicească, ajung să facă comentarii fără sens.

    Deci, articolul nu ți se adresează.

Ce ai de zis?