Franța, acest sat fără câini

1200x630_225976_violence-flares-on-the-streets-of-paris

La ora la care scriu, forțele de intervenție franceze stau să negocieze – repet, să negocieze – cu criminalii de la Charlie Hebdo eliberarea ostaticilor luați într-o tipografie. Să negocieze, de parcă ar fi prima dată când au de-a face cu teroriști și nu le știu metehnele.

Privind la toată agitația asta din Franța nu poți să nu te întrebi ce au păzit serviciile secrete în tot timpul ăsta? Cum e posibil ca în ziua mare trei oameni mascați și cu arme în mâini să pătrund într-o redacție din buricul Parisului? Mai grav, doi dintre ei erau în vizorul serviciilor, iar unul dintre ei mai fusese condamnat pentru terorism.

Se pretextează că erau aproximativ 80 de persoane monitorizate și că erau prea multe. Ceea ce ar părea o ironie bună în alt context, gândindu-ne doar că vorbim de 80 de persoane la o populație franceză de aproape 70 de milioane de capete. Dacă nici pe ăștia doi indivizi, cu antecedente la activ nu îi urmărești pas cu pas, pe cine cocoșelul galic să-i păzești?

Felul în care acționează chiar acum pare, din nou, desprins din filmele cu proști. Rezumatul a ceea ce se întâmplă de la masacru până acum e imaginea a doi criminali ce aleargă prin Franța ca într-un sat fără câini, dintr-un capăt în altul, cu o ceată de nebuni pe urmele lor.

Tragedia este că de la o zi la alta numărul victimelor crește. Să stai în condițiile astea să negociezi cu teroriștii eliberarea ostaticilor pare o glumă proastă. Putea măcar să ia niște lecții de la forțele cangurilor. În Australia, la 15 decembrie, un individ iranian a luat ostatici într-o cafenea din Sydney vreo 20 de persoane. Scenariu la fel, ceata de nebuni în jurul localului. Diferența e că și-au dat seama relativ rapid (15 ore) că nu au ce negocia și s-au folosit cu încredere de arme, cu un relativ succes (au murit 2 persoane).

În Franța sunt peste 48 de ore de când se joacă șoarecii cu pisica tembelă. Tragicul bilanț al incompetenței.

P.S.: Imaginea articolului prezintă adevărații criminali ai Franței: opozanții legiferării căsătoriei și adopției homosexuale. Ei trebuie monitorizați cu strictețe.

Tags: , , , ,

Ce ai de zis?