Lumea în cuvintele regizorului Cristi Puiu

De regulă nu mă prea interesează filmele, nici cele românești măcar. Filmele nu mă interesează, dar autorii lor, da. Au, nene, regizorii ăștia câte-o perspectivă a vieții teribil de interesantă, fenomenală uneori. Din interviurile cu ei pot ieși adevărate romane.

Într-adevăr, spumos e și interviul lui Mihnea Măruță cu Cristi Puiu, prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF. Discuțiile despre filme nu m-au prea prins, dar au fost câteva pasaje chiar interesante pentru mine de la regizorul bucureștean.

  • „Şi-atunci, da, Steinhardt are dreptate că, pentru un creştin, cea mai mare caznă e că trebuie s-o ia de la zero în fiecare dimineaţă. Nimic din ceea ce ai făcut ieri nu se pune. Nimic. Dar tu ajungi să gândeşti ca un contabil, “am făcut bine acolo…”, le repartizezi,“deci, îmi pot permite asta pentru că am făcut aia…”
  •  A spus-o George Wald, un biolog american laureat al Nobelului. El a zis aşa: S-a demonstrat ştiinţific că viaţa nu a apărut pe Pământ în mod accidental, dar atât de mult îmi doresc să nu cred în Dumnezeu, încât aleg să cred în teoria asta despre care s-a demonstrat că ar fi falsă.
  • “Nu ţi se pare ciudat că, atunci când ţi se întâmplă un lucru rău, Îl tragi la răspundere pe Dumnezeu, iar, dacă ţi se întâmplă un lucru bun, e meritul tău?

Aici puteți citi restul unui interviu teribil.

 

P.S.: imaginea e pentru cei ce o înțeleg.

Tags: , , , ,

2 comments

  1. L-am auzit pe Părintele Ioanichie Bălan pe un CD de la Familia Ortodoxă zicând că Spovedania este un al doilea Botez … Nu țin minte din păcate ce am simțit la Botez , dar pot spune că după fiecare Spovedanie mă simt nou . Deci bănuiesc că acolo unde sunt urcușurile și coborâșurile în grafic la Ortodox este înainte și după … numai că eu , panta ascendentă de după Spovedanie , aș zice că e la 90 de grade (sau verticală)

    • Perfect corect că Spovedania e al doilea botez și s-ar putea desena graficul și în modul la care te gândești. Din păcate nu m-am gândit la asta când l-am făcut. Am vrut să scot în evidență simplitatea (în sens negativ) și juridicul gândirii protestante.

      Oricum, e foarte pertinentă observația.

Ce ai de zis?