Mutu şi naţionala. Golanul şi şcoala

Ce meci vă vine în minte când vă gândiţi la prestaţiile excelente ale lui Adi Mutu la naţională? Mie cel mai repede îmi vine meciul cu Italia de la Euro 2008. Apoi vine un meci cu Cehia în nişte preliminarii de mult trecute.

Hai să vă zic o treabă. Adi Mutu nu a ajutat naţionala pe cât ni se pare la prima vedere. Meciul cu Italia seamănă izbitor cu evoluţia de ansamblu, sub tricolor, a lui Mutu. În acel meci, Mutu dădea un gol după o greşeală a lui Zambrotta, iar mai apoi rata un penalty ce ne putea duce mai departe. Ei, cam aşa a evoluat Mutu. Cariera de la echipa de club s-a reflectat perfect în cea de la naţională: goluri cu echipe de valoare medie şi evoluţii destul de modeste cu echipele mari.

Mutu e un mare talent. Între Piţurcă şi Mutu, însă, îl aleg pe primul. Vă zic şi de ce. Dacă Mutu era un mare fotbalist, dacă era motorul naţionalei, Răzvan Lucescu ar fi avut alte rezultate ca selecţioner. Nu e aşa. Mutu e un jucător important, poate cel mai important în situaţia de faţă, dar nu e un jucător esenţial.

Nu vă surprinde, cred, poziţia mea referitoare la ultimul scandal. Nu îmi doresc ca Mutu să fie iertat. OK, Mutu oricum e spre finalul carierei şi morala nu se mai prinde de el; aşa că e cam totuna. Ce să faci…la naţională mai sunt şi jucători ca Torje care au tot timpul şi cariera în faţă. Pe ei cum îi convingi să nu iese în oraş când marele talent, Mutu iese? Ce autoritate ai în faţa lor?

Pentru Mutu naţionala e ca şcoala pentru golani sau pentru noi câteodată. Vine un moment în care ţi se face urât de şcoală şi nu prea mai ai chef să mergi. Totuşi, mai dai pe acolo pentru prieteni şi colegi: te mai distrezi, mai una-alta. Asta când nu te dai accidentat. 😀

Adevărul e că ne-am tot codit. Cu Mutu, fără Mutu? Să vă zic încă una: dacă cel care e considerat vârful generaţiei e aşa de bun, de ce aceeaşi generaţie nu are rezultate? La fel cum am ajuns cu Mutu pe locul 25 în lume, aşa, tot cu el, am ajuns pe 50 sau chiar mai jos. Diferenţa? Un antrenor care, cât de cât, a impus disciplina.

Ce mai contează? Unde putem cădea mai jos decât să ne dăm viaţa pe teren să batem într-un amical San Marino? Naţionala cu Mutu nu prea mai are de câştigat nimic. E timpul să creştem noua echipă. În niciun caz ea nu se va putea dezvolta cu Mutu.

Tags: , , , ,

2 comments

  1. Daca n-am fost in stare sa avem rezultate cu Mutu, tu chiar crezi ca vom avea rezultate cu un lider de echipa ca torje!?
    Intr-adevar ca nu putem contesta talentul lui Torje, insa este sub Mutu la foarte multe capitole. Nu spun ca este sub Mutu la toate capitolele pentru faptul ca eu cred ca l-a depasit pe “Briliant” atunci cand vine vorba de iesiri nocturne. Argument in acest sens e acel video care facea senzatie la mai toate telviziunile cum canta “Piticul”, alaturi de colegii lui de la Dinamo cantece ale marii lor rivale. Aceasta este doar partea vazuta, caci partea nevazuta o stie doar Andone, ca nu mai stia cum sa-si adune jucatorii de prin cluburi, acolo unde Dinamo e tot timpul campioana. Uita-te doar de unde au plecat marii petrecareti:Mutu, Tamas, Torje si lista poate continua.
    Sunt curios acum daca tabela ar fi putut nota scorul la meciul cu San Marino daca aveam si pe Mutu in teren, iar cu asta am zis pe scurt opinia mea!

  2. Mutu nu a fost lider de echipă. A fost cel mai bun din generația lui, dar nu și lider de echipă. Cu performanțele depinde de mulți factori, dar se poate și cu Torje să avem performanțe mai mari.

    Bun, este sub Mutu, dar are încă mulți ani în față.

    În afară de scandalul ăla, n-am mai auzit de vreo altă ieșire de-a lui Torje. E drept că s-ar putea să mai fi avut unele nedescoperite, dar așa putem spune și de Mutu.

Ce ai de zis?