My dear absolvent de liceu

1743645_786267201401861_120219444_nTe văd entuziasmat, amice. Ai luat BAC-ul și ești mândru. Și chiar așa trebuie să fii. Dar nu pentru motivele ce le bănuiești, că pentru altele, ce ți le spun îndată.

Zilele astea toată țară vorbește despre tine. Politica aproape că nu mai contează. Încă două zile să mai țină și îi găsim pe Ponta, Băsescu și Asociații jucând Solitaire în camera de joacă. Întreaga presă vuiește pe acest subiect, dar presa nu așteaptă să vadă câți au trecut, ci câți au picat, nu ce lucrări frumoase s-au realizat, ci ce perle haioase s-au scris (a se citi inventa). Presa este a învinșilor.

Am dat examenul ăsta acum doi ani și l-am luat cu o notă rezonabilă, 9.18, suficientă să intru la buget unde am vrut (#mădaumare). Nu încep și eu, ca atâția alții, să-ți spun despre cât era de greu BAC-ul „pe vremea mea”. Realitatea este că – ce minune! – BAC-ul nu s-a mai schimbat de atunci și fix asta vreau să spun, că, spre deosebire de alți părelnici, știu din experiență ce înseamnă BAC-ul în ediția ce încă se aplică.

Dar să revenim. Ai motive să fii mândru că ai trecut, dar ele nu se referă mai deloc la cuvinte precum studiu, perseverență sau performanță. Nu prietene, nu te amăgi! Oricât ți-ai dori, BAC-ul nu este „examenul maturității”. Ceea ce oamenii numesc bacalaureat nu este decât un examen al adaptării la sistem. La un sistem infect ce se schimbă mai des ca antrenorii din Liga 1, un sistem cu rectori pe viață și inundat de mica șpagă.

Că ai învățat? O, desigur că ai învățat. Dar, crede-mă, tot ce-ai tocit acum uiți până în toamnă, ca să nu zic în două săptămâni. Rămâi doar cu informațiile care-ți plac sau te interesează. Oricum, din toamnă dai de studiu adevărat.

În fine, prietene, ai felicitările mele pentru că ai luptat cu sistemul și l-ai învins. Dar nu te amăgi! Ai învins sistemul ce nu te premiază și nu te va premia vreodată. Pentru că sistemul românesc este al învinșilor și – ce schizofrenie! – pe ei îi premiază. Cât despre tine, rămâne să lucrezi pentru învinși, că întreținerea nu-i ușoară. Și află că, în România de azi, să ai 10 pe linie și să lucrezi în Kaufland sau Lidl nu mai este ceva nou sau anormal.

Unul ce pică BAC-ul ia 250 de lei pe lună de la stat. Un student cu bursă ia 350 de lei pe lună de la același stat. Restul e gargară.

Tags: , , ,

1 comment

Ce ai de zis?