Oamenii ăștia te disperă

Pe la colțuri îi vezi de obicei. În perioada asta zgribulesc de frig, așa că se plimbă dintr-o parte în alta. de străzi îi

Crezi că vorbesc de cerșetori, nu? Nu, chiar nu vorbesc de ei azi. De fapt ăștia mai au și ceva teancuri de foi în mâini, care nu-i prea lasă să se încălzească. Ore întregi se plimbă dintr-o parte în alta, așteptând să-și termine pliantele.

V-ați prins acum că mă refer la enervanții ăia de oameni care te opresc pe stradă să-ți dea reclame. De parcă n-ai înghiți la TV destule…ce nesimțiți. Când ți-e lumea mai grăbită apare câte-un de-ăsta să te oprească din cursa ta intergalactică printre străzi și oameni. Ca ce? Ca să-ți întindă o foaie pe care-ți spune că ai nevoie de pantofi noi, că e ceva petrecere în clubul din cartier sau ce prețuri mișto are magazinul pe lângă tocmai ai trecut. Chiar nu te interesează!

Să te întreb o chestie, totuși. Vreodată, nu de mai multe ori, ai încercat să te gândești cum ai fi tu în locul lui? Stai în frig, mori de plictiseală și dai foi la tâmpiți. Ce ironie…enervanți versus tâmpiți într-un dialog retard și ipocrit. Îi zâmbești la tâmpitul ăla ce trece ca să-i dai o foaie de reduceri, să dai cât mai multe, să ajungi acasă. Poate ai vrea și tu să te odihnești,

Chestia slăbuță de la mijloc e că nu tot timpul ești așa grăbit. De cele mai multe ori n-ai chef să te oprești. Și treci așa, ca nesimțitul. Te mai și salută, îți mai și zâmbește, în speranța că îi dai 2 secunde din enorm-de-prețiosul-tău-timp. Tu, nicio treabă…treci ca nesimțitu’.  poate trebuie să înveți. Sigur nu te angajezi în așa ceva că vrei să-ți schimbi vila de la munte…

Da când ajungi acasă, te fascinează teribil mesajele „Crăciun alături de cei dragi”. Intri pe facebook și dai „like&share” la poze cu oameni bolnavi. Dar tu, mai devreme, ai refuzat să ajuți un om: cu 2 secunde. Observi ipocrizia? Unde mai șade mesajul ăla cu „Fii mai bun de Crăciun”? N-am chef să-ți zic aici.

Omul e plătit să stea ore întregi acolo. Tu îl poți ajuta în fix 2 secunde. Nu tot timpul ești grăbit și ai putea face chestia asta. Chiar atât de greu să iei un pliant, să vezi dacă te interesează (sau nu) și să-l trimiți în primul coș de gunoi? E greu să răspunzi la salut și să-i spui elegant că nu te interesează, eventual cu un zâmbet la pachet? E greu pentru omul urât. Și văd că suntem mulți urâți.

Se apropie Crăciunul și cred că ar fi cazul să ne comportăm puțin mai uman. Să fii om costă puțin mai mult. Să fii animal, nu costă nimic. Animalele nu gândesc.

 

P.S.: Articol inspirat dintr-o discuție cu Andrei. E proaspăt blogger, deci puteți să-l vizitați pentru idei fresh. In english.

 

Sursa foto

Tags: , , , ,

Ce ai de zis?