Ocna Mureş 2010


“La căderea nopţii liniştea se aşterne”. După ani buni de acalmie, poate agasantă linişte… oraşul nostru a avut parte din nou de activitate. Din păcate nu prea folositoare….Soda, inundaţii şi apoi surpări. Toate într-un an. Acum începem uşor, uşor să ne calmăm.

Eu am venit acasă direct sinistrat. La Alba îmi răsunau urechile… pe buzele tuturor răsuna, când în şoapte, când răspicat, dar extrem de asurzitor numele…Ocna Mureş. Şi părea impropriu. Cum să auzi…mulţi oameni vorbind de Ocna Mureş? Odată ajuns aici nu mi-am dat seama cu adevărat ce se întâmplă. Şi poate nici acum nu realizez că nu voi mai locui vreodată în casa natală. Singurul spaţiu pe care îl numeam Acasă. E foarte vag sentimentul, dar dacă nu ajungi să-l trăieşti nu îţi vei da seama de esenţa lui. Nu te poţi regăsi…casa în care locuieşti face parte din tine… Te simţi asemeni unui copac…pe care îl iei şi îl muţi în alt loc.
Am observat şi faptul că aţi revenit la articolul meu din iulie 2009. Da, am spus în acel articol că s-ar putea să se întâmple ceva asemănător, dar NU AM PREZIS!!! Şi vreau să subliniez acest fapt, deoarece câteva publicaţii online au folosit acest verb în relatările lor despre acest articol, astfel încât am ajuns pe astfel de site-uri, care lucru, zău că nu mă onorează deloc.
Acum faptul e consumat… nu mai avem ce face. Rămâne totuşi în urmă nepăsarea. O nepăsare care nu se poate imputa unui anume om sau unui anumit grup…Toţi care facem parte din acest oraş suntem vinovaţi, într-o măsură mai mică sau mai mare. Unii au aprobat, alţii au stat cu mâinile în sân cu nepăsare, iar alţii au zis ceva…dar puţin, ca mine. Şi vina nu e numai a noastră… e o vină colectivă, ce se lăţeşte haotic şi malefic pe o distanţă de vreo sută de ani de istorie a oraşului şi care ia numele de IRESPONSABILITATE.
Desigur, am greşeli de ortografie. Şi mi le asum… Mi le asum pentru că nu sunt un olimpic în ale gramaticii. Nu mă supăr dacă mi le spuneţi. Le corectez, nicio problemă. Dar când aceste corecturi vin pe un altfel de ton decât cel amical, atunci am o problemă. Nu cred că jurnalismul înseamnă în primul rând greşeli de ortografie, sau dimpotrivă o ortografie perfectă. Cred că jurnalismul înseamnă în primul rând ceea ce vrei să exprimi şi ceea ce realizezi prin cuvintele tale. Şi credinţa asta nu mi-o va putea spulbera nimeni.
Desigur, ar mai fi multe cuvinte încă nerostite. Poate…le voi scrie cândva…
Articole din presă:

Tags: , , , ,

2 comments

  1. salut…eu nu sunt din Ocna Mures sunt din Sighisoara dar am avut prietena acolo si am fost de cateva ori si mio placut orashelu ala…ii fain…imi place foarte mult acolo si cand am auzit ce sa intamplat acolo ma simtzeam parca so intamplat ceva aici in orash…am ramas socat…si imi pare foarte rau pt tot ce sa intamplat in orashu ala…am citit ce ai scris p site si peste tot ii asa degeaba zici la oricine orice ca toti is cu capu mare si fac cea ce cred ei cai bine dar normal nui asa…nu asculta p nimeni toti se cred destepti…si eu cred ca daca tear fi ascultat nu sar fi intamplat asa si totu ramanea asa cum a fost…din pacat na fost sa fie asa…sper ca totul va reveni la normal si sa scapati de orice pericol in viitor

  2. draga serafim,cred ca esti un baiat extraordinar,ma fascinezi

Ce ai de zis?