Sabina, unguri, români. Câteva gânduri

untitled

  • Sabina sau orice alt român se pot duce cu tricolorul legat de gât, ureche sau nas oriunde în țara asta și în orice zi. Chiar și de ziua Ungariei sau a Ținutului Secuiesc. 
  • Gestul adolescentei, însă, e clar un gest de instigare, dovedit și de cuvintele ei, în care își exprimă ura față de maghiari.
  • Școala ei nu face politică, dar serbează zile alea unei minorități etnice. Interzice politica drapelului țării, dar permite politica promovării unei regiuni. E o problemă.
  • Naționalismul suscitat de ura față de o minoritate nu e naționalism. E, mai degrabă, refulare. Nu ești naționalist că îi urăști pe unguri, ești naționalist că știi să-ți evaluezi corect valorile țării tale. Ești naționalist când vorbești alte limbi doar când situația ți-o cere, ești naționalist când nu te resemnezi crezi că și țara ta poate să evolueze și ești naționalist când îți cunoști cât mai bine limba (a se vedea print-screen-ul din imagine).
  • Ura între români și maghiari e sublimă de foarte multe ori. Miticii îi urăsc pe maghiari, ardelenii se înțeleg cu ei. De obicei. De-asta scandalul trebuie alimentat puternic: UDMR, PRM, mass-media.
  • I-adevărat, cum o spunea și un prieten maghiar, că e o problemă și în partea cealaltă. Ungurii din țara noastră au prea multe drepturi și și-o iau în cap destul de mult uneori. Dar problema asta nu se rezolvă cu conturi de facebook pentru Sabina, nici cu ieșitul în stradă și nu e problema maghiarilor, ci e problema noastră și a modului în care ne raportăm la minoritățile de orice fel.
  • Speram să-i batem bine de tot pe unguri la fotbal în seara asta. O victorie clară ar fi eliberat o parte din frustrările naționaliștilor de ocazie. Egalul nu ne ajută prea mult, din păcate. Nici la treaba asta, nici în preliminarii.
  • Apropo…că, data viitoare când vă internați la spital, trebuie să mergeți cu ceva verzișori, știați? Sau știrea asta e nimic pe lângă deshumarea Trianonului?

Tags: , , , , , ,

Ce ai de zis?